Τα οφέλη της κάρδαμο έχουν τεκμηριωθεί για αιώνες. Ωστόσο, πρόσφατες επιστημονικές μελέτες το έχουν αποδείξει αυτό. Το κάρδαμο χρησιμοποιείται συχνά ως μπαχαρικό, καθώς το ελαφρώς γλυκό άρωμά του βελτιώνει τη γεύση πολλών πιάτων. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι προτιμούν και χρησιμοποιούν αυτό το φυτό (Elettaria cardamomum L) λόγω των θεραπευτικών του ιδιοτήτων.
Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal Medicinal & Aromatic Plants, το φυτό προέρχεται από την Ινδία. Χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για αιώνες. Είναι επίσης ένα από τα πιο διάσημα αρωματικά συστατικά στο μαγείρεμα και στα καλλυντικά.
Το κάρδαμο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να επωφεληθούν από τις ιδιότητες του κάρδαμου. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Indian Journal of Biochemistry and Biophysics, το κάρδαμο βοηθά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με πρωτοπαθή υπέρταση.
Βελτιώνει επίσης την ινωδόλυση και την αντιοξειδωτική κατάσταση. Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί αυτό το μπαχαρικό επηρεάζει την υγεία. Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτό οφείλεται στο ήπιο διουρητικό αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, το κάρδαμο διεγείρει την απέκκριση των υγρών που διατηρούνται στο σώμα, τα οποία αποτελούν παράγοντα κινδύνου για υπέρταση.
Κάρδαμο σας προστατεύει από χρόνιες παθήσεις
Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, το κάρδαμο μειώνει τον κίνδυνο μη μεταδοτικών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που εμπίπτουν στην κατηγορία του μεταβολικού συνδρόμου. Αν και η φλεγμονή είναι απαραίτητη σε κάποιο βαθμό, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Biomedicine & Pharmacotherapy, το κάρδαμο περιέχει πολυφαινολικά συστατικά, φλαβονοειδή και τερπενοειδή που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Και για να είμαστε πιο ακριβείς, μια δόση 50-100 mg ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή τεσσάρων φλεγμονωδών ενώσεων σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια.
Κάρδαμο λαμβάνει επίσης μέριμνα για την υγεία της στοματικής κοιλότητας
Μία από τις παραδοσιακές χρήσεις του κάρδαμου σχετίζεται με τη φροντίδα της υγείας της στοματικής κοιλότητας. Είναι ένα από τα συστατικά που καταπολεμούν την κακή αναπνοή και χρησιμοποιείται συχνά στην παραγωγή τσίχλας για αυτόν τον λόγο. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Dental Research Journal ισχυρίζεται ότι αυτό το μπαχαρικό είναι αποτελεσματικό κατά των παθογόνων βακτηρίων στην στοματική κοιλότητα όπως το Streptococcus mutans και το Candida albicans.
Ταυτόχρονα, μια μελέτη του 2009 έδειξε ότι σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα, τα εκχυλίσματα κάρδαμου ήταν χρήσιμα για την καταπολέμηση πέντε βακτηρίων που προκαλούν τερηδόνα. Το Cardamom βοηθά να σταματήσει η ανάπτυξή τους. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί αυτό το αποτέλεσμα στους ανθρώπους.
Leave a Reply